Logisch en goed dat je aan de kosten denkt. Maar… je kunt het ook anders bekijken. Naast een lagere energierekening, leveren slimme maatregelen veel op: minder tocht en meer wooncomfort, een hogere waarde van je huis én je bent goed bezig met het milieu. Heb je ooit nagedacht over de terugverdientijd van je auto of keuken? Vast niet….
De energieprijzen stijgen al jaren en dat blijft waarschijnlijk zo. Energiekosten zijn een groot deel van je maandelijkse vaste lasten. Wil je dat deze lasten lager worden? Dan is energiebesparing een eenvoudige en voordelige manier. Je helpt jouw portemonnee en het milieu. Bovendien krijg je meer wooncomfort.
Iedere woning is anders, elke bewoner gaat anders om met energie en verwarming. Er bestaat geen standaard maatregel die overal hetzelfde oplevert. Daarom is het slim om te laten berekenen welke maatregel het beste bij jouw huis en situatie past. Oke… om tóch antwoord op je vraag te geven: in het algemeen geldt dat isoleren het meeste oplevert.
Ook zonder subsidie zijn deze maatregelen heel interessant! Waarom? De energielasten blijven stijgen, terwijl maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen steeds goedkoper worden. En deze maatregelen leveren veel op. Ook slim: ga samen met je buren aan de slag. Vaak krijg je dan meer voordeel.
Zonne-energie heeft twee ‘vormen’. Zonnepanelen of PV panelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Zonnecollectoren of zonneboilers zetten zonnewarmte om in warm kraanwater of verwarmingswater. Om genoeg stroom op te wekken, heb je wel voldoende oppervlakte nodig: 15m2 levert ongeveer 2.200 kWh stroom op. Voor een zonneboiler systeem zijn 2 of 3 collectoren meestal voldoende. Beide maatregelen verdien je binnen 8 tot 10 jaar terug, zelfs in Nederland!